eroldolu1919@hotmail.com
1960 Köyceğiz doğumlu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler-Gazetecilik Bölümü mezunu. 24 Mart 1979 tarihinden bu yana gazetecilik yapmakta. Muğla Devrim Gazetesi ve Fethiye Gazetesi’nde muhabirlik, Köşe Yazarlığı ve ayrıca Fethiye Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Sürekli Basın Kartı sahibi.
Ankara’da Büyük Atatürk Koşusu 27 Aralık 2022’de orjinal parkurda koşulacak mı?
Daha önceleri de yazdığımız gibi Türkiye’nin Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra geleneksel olarak 1936 yılından bu yana hiç ara verilmeden Ankara’da her yıl 27 Aralık günleri koşulan BÜYÜK ATATÜRK KOŞUSU gerçekleşir. Bunun yanında birçok il ve ilçelerde de 27 Aralık tarihlerinde Atatürk Koşuları yapılıyor.
Atatürk Koşusu Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ve bir gurup arkadaşının, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlayarak Anadolu’yu dolaşıp, Kurtuluş Savaşını yönetmek için Anadolu’nun ortasında bulunan ANKARA’YA, 27 ARALIK 1919 tarihinde gelmesi anısına koşuluyor. Koşulduğu parkur 1936 yılından başlayarak hiç ara verilmeden 2010 yılına kadar Atatürk’ün Ankara’ya ilk girdiği yer olan Dikmen-Keklik Pınarı’ndan başlayarak; Bakanlıklar, Kızılay, Sıhhiye, Opera meydanından geçerek Ulus’ta Hükümet Konağı-Valilik önünde sona eriyordu. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, Anakara’da bu güzergâhtan geçerek valilik binasına gelmişti. Mesafesi de 10800 metre. Orijinal koşulan güzergâh böyledir. Ama 2011 yılından bu yana koşunun bitişi Ulus’ta valilik binası değil, Kızılay, Sıhhiye, Ulus istikametini takiben değil, Ulus’a gelmeden daha önceleri Sıhhiye’den dönülerek Ankara Tren Garı’nda tamamlanıyordu. Ama yaklaşık beş yıldan bu yana Kızılay’a gelmeden TBMM’Sİ kavşağından sola Bahçelievler istikametine dönülüp, oradan da Anıtkabir etrafından geçilerek, Tandoğan üzerinden yine Ankara Tren Garı önünde sona eriyor.
Ben de Ankara-Ulus’ta Valiliğinin önünde tamamlandığı dönemlerde Büyük Atatürk Koşularında beş defa koşan birisiyim. 27 Aralık 2022 tarihinde Ankara’daBüyük Atatürk Koşusu 87. defa koşulacak. Atletizm camiasından büyüklerimiz ve arkadaşlarımız Büyük Atatürk Koşusunun yine 1936 yılından 2010 yılına kadar koşulan orijinal parkurunda yapılması için büyük çaba gösteriyorlar. Bundan üç yıl kadar önce Atletizm’in Maraton dalında efsane sporcumuz Milli Atlet VELİ BALLI ağabeyimizle bu konuları Ankara’ya gittiğim zamanları konuşuyorduk. Veli Ballı bana ‘Erol bu konuyu yetkililere belgelerleanlatıyoruz. Bize bu defa söz verdiler gelecek yıl yine eski parkurdakoşulacak’ diye söylemişti. Ama 27 Aralık 2021 tarihinde koşulan 86. Atatürk Koşusunun bitişi Ankara Tren garında tamamlandı.
Geçen yıl TRT 2 SPOR kanalının canlı yayınında spiker Büyük Atatürk Koşusunun gelecek yıldan itibaren yine eski parkurunda koşulacağını söylemişti. Yine Atletizm’in bayanlarda efsane sporcusu Serap Aktaş, 28 Aralık 2021 tarihinde Instagram hesabından 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusunun gelecek yıl orijinal parkurunda koşulacağına dair bir paylaşım yapmıştı. Çok iyi hatırlıyorum, 14 Mayıs 2022tarihinde Serap Aktaş ile Ankara’da karşılaşmıştık. Bu yıl Ankara’da 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusunun yine eski orijinal parkurunda koşulması gerektiğini konuştuk.
Daha önceleri yine Atletizm’in efsane sporcularından ve Türkiye Atletizm Federasyonu eski Başkanlarından ve Büyük Atatürk Koşusunu da sekiz defa kazanan Mehmet Yurdadön’ün TRT’DE Büyük Atatürk koşusu eski parkurda koşulması gerekir diye konuşmalarını biliyoruz.
Türk Spor Ajansı internet sayfasında 29 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan habere göre Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar D-Smart spor spikeri Ömer Saraç’ın programında ‘önümüzdeki yıl (27 Aralık 2022) Atatürk Koşusunugeleneksel parkuruna Kızılay üzerinden Ulus’a gitmek istiyoruz’ demiş. Bu durumu bu koşuda daha önceleri koşan atlet arkadaşlarımızla karşılaştığımız zaman sürekli aramızda konuşuyoruz. Fethiye’de Atletizm’de milli sporcularımızdan Gülşen Sönmez ile karşılaştığımızda Ankara’da Büyük Atatürk Koşusu eski parkurunda koşulursa Büyük Atatürk koşusunda koşacağını söyledi. Yine Atletizm’de milli sporcumuz Gazi Aşıkoğlu ile de Fethiye’ye geldiğinde bu konuyu konuşuyoruz.
Umarız bu yıl 27 Aralık 2022 tarihinden koşulacak olan 87. BÜYÜK ATATÜRK KOŞUSU yine eski orijinal parkurunda koşulur.
1960 Köyceğiz doğumlu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler-Gazetecilik Bölümü mezunu. 24 Mart 1979 tarihinden bu yana gazetecilik yapmakta. Muğla Devrim Gazetesi ve Fethiye Gazetesi’nde muhabirlik, Köşe Yazarlığı ve ayrıca Fethiye Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Sürekli Basın Kartı sahibi.