1959 İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Türkiye’nin ilk kamuoyu araştırma şirketlerinden olan Bileşim İnternational’ın, ilk reklam araştırmaları şirketi Bileşim Medya’nın ve ilk TV rating ölçüm şirketi AGB Anadolu’nun kurucusu. Çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka Spor Kulübü, Darüşşafakalılar Derneği ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. TMOK’da Filateli ve Numismatik Komisyonu Başkanlığı yaptı.
Bu Olimpiyat oyunları Türkiye için çok önemlidir. Genç Cumhuriyet, kuruluşundan bir sene sonra, henüz devlet kurumları tam olarak oluşmamışken, Olimpiyatlara katılacak organizasyonu yapabilmek büyük bir başarıdır.
Bu organizasyonun gerçekleşmesinde hiç şüphesiz Atatürk’ün geniş ufkunun, ileri görüşlülüğünün büyük payı vardır. Atatürk, sporun ve özellikle Olimpiyatların yeni Türkiye’nin tanıtımında büyük bir fırsat olduğunu düşünmüştür. Türkiye Cumhuriyeti, ilk kez 1924 Paris Olimpiyatları’na katılmış, ancak sporcular başarı elde edememiştir. Buna rağmen, bu katılım Türkiye’nin dünyaya tanıtılması ve spor alanında tecrübelerin kazanılması açısından önemli olmuştur
(Diğer devletlerin Atatürk anısına bastırdığı pullardan bazıları)
OLİMPİYAT OYUNLARININ AÇILIŞI
1924 Yaz Olimpiyatları, 4 Mayıs – 27 Temmuz tarihleri arasında Paris, Fransa’da gerçekleştirilmiştir. Bu Olimpiyatlara 44 ülkeden 3092 sporcu katılmıştır. 1920 Olimpiyatlarına kabul edilmeyen ülkeler, Almanya haricinde bu Olimpiyatlara davet edilmiştir.
(Notre Dame Katedrali ve ayin)
Törenler saat 10:00’da Notre Dame Katedrali’nde başladı. Paris Başpiskoposu, katılımcıları teşvik eden bir vaaz ile karşıladı. Protestan ayininden sonra, yetkililer öğle yemeğine katılırken, sporcular Columbus stadyumu dışında toplandılar. Stadyumdaki törenler saat 15:00’de başladı. Olimpiyatların açılışını Fransa Cumhurbaşkanı Gaston Doumergue yaptı.
IOC Başkanı Pierre Coubertine Olimpiyatlarda sanat ve edebiyatın yer almasına çok özel önem veriyordu. Zira Antik Olimpiyatlarda da sanat ve edebiyatçılar yarışırlardı. Coubertine’in çabaları üzerine 23 ülkeden sanatçılar, resim, edebiyat, mimarlık, heykel ve müzik olmak üzere beş kategoride 189 eser sundular.
1924 OLİMPİYAT OYUNLARINDA ÖNE ÇIKAN KİŞİLER VE OLAYLAR
PAAVO NURMİ
Finlandiyalı orta ve uzun mesafe koşucusu olup “Uçan Fin” lakabıyla tanınır. 1920’li yıllarda dünya atletizmine damgasını vurmuştur. 1920, 1924 ve 1928 Olimpiyat oyunlarına katılmış toplam 9 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak Olimpiyat tarihinin en başarılı atletlerinden biri olmuştur.
JOHNY WEISSMULLER – TARZAN
Pek çoğumuzun Tarzan olarak filmlerini seyrettiği J.Weismüller aslında beş Olimpiyat altın madalyası ve bir bronz madalya kazanan ünlü bir yüzücüdür. Ayrıca, ABD Ulusal Şampiyonalarında elli iki kez birinci olmuş ve altmış yedi dünya rekoru kırmıştır. 1924 Olimpiyat Oyunları’nda 100 metre serbest stilde dünya rekoru kırmış, 400 metre serbest stil ve 4×200 metre bayrak yarışında da altın madalya kazanmıştır.
HAZEL HOTCHKISS WIGHTMAN
(H.Wightman anısına bastırılmış pul)
Amerikalı tenisçi Wightman, kariyeri boyunca birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atmıştır. 1924 Paris Olimpiyatları’nda kadınlar çiftler ve karışık çiftlerde altın madalya kazanmıştır. Tenis tarihine önemli katkılarda bulunmuş ve Wightman Kupası’nın kurucusu olarak bilinir. Wightman Kupası, Amerika ve Britanya’nın en iyi kadın tenisçileri arasında düzenlenen yıllık bir takım yarışmasıdır.
Wightman, kariyeri boyunca 45 ABD şampiyonluğu kazanmış ve toplamda 50 ulusal unvan elde etmiştir. Ayrıca, başarılı bir tenis koçu olarak da tanınmıştır ve birçok ünlü kadın tenisçiyi yetiştirmiştir
URUGUAY’IN FUTBOL ZAFERİ
1924 Olimpiyatlarındaki futbol turnuvası bir anlamda Yeni Dünya ile Eski Dünyanın katıldığı ilk turnuva olmuştur.
Latin Amerika futbolu Avrupalı futbol otoriteleri tarafından çok fazla tanınmıyordu. Yugoslavya’ya karşı oynayacakları ilk maça çok fazla ilgi olmamıştı. Uruguay bu maçı 7-0 kazandıktan sonra bütün gözler Uruguay’ın üzerine çevrildi. Turnuvanın favorisi olarak gösterilen İsviçre ve İsveç’i geçerek Uruguay altın madalyanın sahibi oldu.
Uruguay takımı 1928 Olimpiyat oyunlarında da şampiyon olunca, futbol turnuvalarının Olimpiyat oyunları dışında bir organizasyonda yer almasına karar verilmiş ve Dünya Kupası fikri doğmuştur.
İlk Dünya Kupası turnuvası da 1930 yılında Uruguay’da yapılmıştır.
(1924 Olimpiyat Oyunlarında şampiyon olan Uruguay milli takımı. Kartpostal üstündeki pullar Uruguay hükümeti tarafından bu şampiyonluğun anısına bastırılmıştır)
Fransız hükümeti de 1924 Olimpiyat oyunları anısına bir seri pul ve kartpostal bastırmıştır. Aşağıdaki kartpostal Olimpiyat komitesinin resmi kartpostalıdır. Olimpiyatlar anısına bastırılan pullar aşağıda yer almaktadır. O tarihlerde Fransa’nın mandası altında yönetilen Lübnan ve Suriye bu pulların üzerine sürşarj yaptırarak kendi ülkelerinin posta servislerinde kullanmışlardır.
1959 İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Türkiye’nin ilk kamuoyu araştırma şirketlerinden olan Bileşim İnternational’ın, ilk reklam araştırmaları şirketi Bileşim Medya’nın ve ilk TV rating ölçüm şirketi AGB Anadolu’nun kurucusu. Çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka Spor Kulübü, Darüşşafakalılar Derneği ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. TMOK’da Filateli ve Numismatik Komisyonu Başkanlığı yaptı.