bahrivreskala@gmail.comİstanbul-İzmir Gençlik ve Spor e. İl Müdürü, TMOK Konsey Üyesi, İzmir KulüplerBirliği Kurucu ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmirŞube Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Tenis Eğitim VakfıKurucu Üye ve Başkanı, Atletizm, Futbol, Masa Tenisi, e. Hakemi, Atletizm, SualtıYüzme Federasyonları e. Üyesi.
Hatırlanacağı üzere A Milli Futbol Takımımız, 54 ülkenin katılımıyla, 2024-2025 UEFA Uluslar Ligi’nde yapılan karşılaşmalarda, UEFA Uluslar B Lig’i 4. grupta mücadele etti. UEFA Uluslar A Ligine çıkabilmemiz için UEFA Uluslar B Ligindeki rakipleri Galler, İzlanda ve Karadağ (Monte Negro) karşısında son haftalara kadar başarılı sonuçlar almıştı. Ama ne yazık başarılarına devam edemeyerek son 2 karşılaşmada lider olduğu grupta liderliğini sürdüremedi. 16.Kasım.2024 tarihinde Kayseri’de oynanan Türkiye-Galler karşılaşmasında 0-0 berabere , 19.Kasım.2024 tarihinde deplasmanda Karabağ’a (Monte Negro’ya) da 3-1 mağlup olarak liderliğini kaybetti. UEFA Uluslar A Ligine çıkabilmemiz için lider olmamız gerekiyordu olamadık. Özellikle Kayseri’de, kendi evimizde seyircimiz önünde son dakikalarda atamadığımız penaltı ile liderliğimiz kaybettik. Tekrar lider olma şansımızı da son Karadağ karşılaşmasına bıraktık. O Karadağ ki; aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi ; grubunda oynadığı bütün karşılaşmalarını kaybetmiş, karşılaşmalar boyunca 5 yenilgi almış ve sadece bir gol atabilmiş , hiç puan alamamıştı. Yağmurlu bir havada, ağır bir sahada ve de rakibimizi küçümsememizden dolayı maalesef karşılaşmayı 3-1 kaybettik. Bizim yerimize son karşılaşmasında rakibi İzlanda’yı 4-1 mağlup eden Galler grup lideri olarak UEFA A Ligi’ne yükseldi. Biz ise, grup lideri olarak, grup sonuncusu karşısında sahadan 3-1 mağlup ayrılarak, 4. Grubu ikinci sırada tamamladık ve UEFA Uluslar A Ligi’ne yükselebilmek için play-off oynama hakkı kazandık. Dileğimiz son şansımızı iyi bir mücadele ve futbol ile A Milli Futbol Takımımızın play-off’ta başarılı olup A Lig’e yükselmesidir. A Milli Futbol Takımımızın play-off turundaki rakibi Macaristan oldu. Uluslar Ligi 3.gruptan gelen Macaristan sadece Bosna Hersek’i deplasmanda yenebilmişti. İlk karşılaşma 20.Mart.2025 kendi sahamızda, rövanş; 23.Mart.2025 Macaristan’da oynanacaktır. Çift karşılaşmalı eleme usulüne göre oynanacak play-off etabında, A.Milli Futbol Takımımız A Ligi’ne yükselme mücadelesi verecektir.
Peki nasıl oluyor da 87 milyon nüfuslu Ülkemiz, nüfusu bizden çok çok az olan, 393.396 nüfuslu İzlanda, 630.000 nüfuslu Karadağ ve 3.200.000 nüfuslu Galler’in bulunduğu grupta başarılı olamadı. Ne acıdır ki ; her zaman olduğu gibi teknik heyet, bazı spor insanları ve spor otoriteleri, takımımız havanın yağmurlu olduğu ve saha zemininin bozuk olduğu için mağlup oldu diyebiliyorlar. Bu yanlış bir ifade ve anlayıştır. Evet, doğru hava yağışlı ve zemin kötü idi. Ancak unutulmamalıdır ki aynı yağışlı hava ve kötü zemin rakip için de vardı. Karadağlı futbolcuların kazanma azmi, hırsı, oyun disiplini, göz ardı edilmemelidir, unutulmamalıdır. Bizden iyi oynadıkları için kazandılar. Onlar da aynı zeminde mücadele ettiler. Burada en büyük yanlışlık rakibi küçümseme “ biz daha iyiyiz, bu takımı nasıl olsa yeneriz ” anlayışıdır. Ancak esas mesele her futbolcunun ve teknik heyetin birinci görevi rakibi küçümsemek olmamalıdır. Teknik heyetin ve futbolcuların, karşılaşmaların yağmurlu, kar’lı havalarda ve kötü zeminde de oynandığını bilmeleri çok önemlidir ve gereklidir. Teknik heyetin, bu tür hava koşullarına göre de tedbir almaları şarttır. Ayrıca önümüzdeki karşılaşmalarda futbolun doksan dakika değil, hakemin son düdüğü ile bittiğinin bilinmesi önemlidir. Mesele başarı için yapılan hatalardan ders alarak, teknik heyetin ve futbolcuların son kozumuz olan play-off karşılaşmasına çok iyi hazırlanmak, son şansımızın iyi değerlendirilmesidir.
Bildiğimiz üzere bu yıl, 630.000 nüfuslu küçük bir ülke olan Karadağ’a, geçen yıl 50.000 ne yakın nüfuslu çok daha küçük bir ülke olan Faroe Adalarına ve diğer bazı küçük Avrupa Ülkelerine nasıl oluyor da 87 milyon nüfusa sahip Ülkemizin A Milli Futbol Takımı başarılı olamıyor, mağlup olabiliyor. İncelediğimizde, bu durumu “küçük ülke, büyük ülke olarak değerlendirebiliriz. Ama bu değerlendirmenin yanında, küçük ülke olmanın niteliğini, sistemini de dikkate almak gerekir. Nüfusu az ülkelerin geçmişine baktığımızda yıllar içinde izlenen milli spor politikalarını ve modellerini görebiliyoruz. Buna bağlı olarak hem kitlesel,
hem de eğitim düzeyinde devamlılık arz eden ciddi gelişmelerin , ilerlemelerin olduğunu, uygulandığını tespit ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk insan hayatında sporun çok önemli bir yeri olduğunu gördüğü içindir ki, sporla ilgili ciddi atılımlar yapmıştır. Ülkemizde spor kanunlar ve Anayasa ile düzenlenmiştir. Anayasamızın 59. Maddesi sporu kapsamaktadır. Madde 59; –“ Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur.” Burada esas mesele ülkelerin küçük veya büyük oluşları değil, yasalarla getirilen sistemlerin devamlılık arz edecek şekilde yürütülmesi ve uygulanmasıdır. Bu yapılmadığında zaman zaman kazanılan anlık, aylık ve yıllık başarılar bizlere bir şey kazandırmayacaktır. Geçici ve kısa vadeli, göstermelik , kesin olmayan devamlılık arz etmeyen başarılar, başarı değildir.2002 yılında futbolda kazandığımız dünya üçüncülüğü de devamlılık arz etmeyen bir başarıdır.Devlet Anayasa ile sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder, başarılı sporcuyu korur ama sporu yönetenlerin, spor’u her kesimin rahatlıkla ulaşabileceği bir sistem ve model ile hayata geçirmeleri çok önemlidir. Bu yapılmadığı zaman istenilen sonuç elde edilemez. Burada kısa vadeli günü kurtarma projeleri değil, uzun vadeli, devamlılık arz eden ciddi ve kalıcı projeleri uygulamak esastır. Aksi, öz verili bir çalışma sonunda kazanılmış tesadüfi başarılardır. Bugün uygulanan sistemde, başarı değil, başarısızlığa mahkum edilmiş bir spor anlayışı vardır.
Çok önemli bir diğer husus da, uzun yıllar mücadele ettiğim, ama başarılı olamadığım ve olamayacağım “Ülkemizdeki yabancı futbolcu, sporcu ve teknik direktör sayılarının “ çok fazla olmasıdır.Yabancılar yüzünden takımlarımız kendi alt yapılarına maalesef önem vermemekte,
bu da futbolumuzun, sporumuzun gelişimini engellemektedir. Yabancı hayranlığı Ülkemizdeki sporumuzda istenilen başarıyı getiremediği içindir ki, yıllar sonra, 2024 Paris Olimpiyatlarında başarılı olamadık , altın madalya alamadık.
2024-2025 Uluslar B. Lig’i 4. Grup Puan Cetveli
TAKIMLAR ……………………………………………………… O G B M A Y P
GALLER ……………………………………………..………….. 6 3 3 0 9 4 12
TÜRKİYE ………………………………………………………… 6 3 2 1 9 6 11
İZLANDA ………………………………………………………… 6 2 1 3 10 13 7
KARADAĞ ………………………………………………………. 6 1 0 5 4 9 3
A Ligi’nin çeyrek final müsabakaları ile terfi/küme düşme karşılaşmaları 20-25 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacak. Haziran 2025’te düzenlenecek final turnuvasındaki yarı final, üçüncülük/dördüncülük ve final karşılaşmaları tek karşılaşma üzerinden oynanacak.
28.Şubat.2022 tarihinde UEFA Yönetim Kurulu’nun aldığı karar gereği, Rusya 2024/25 UEFA Uluslar Ligi turnuvasına katılamadı.