bahrivreskala@gmail.comİstanbul-İzmir Gençlik ve Spor e. İl Müdürü, TMOK Konsey Üyesi, İzmir KulüplerBirliği Kurucu ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmirŞube Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Tenis Eğitim VakfıKurucu Üye ve Başkanı, Atletizm, Futbol, Masa Tenisi, e. Hakemi, Atletizm, SualtıYüzme Federasyonları e. Üyesi.
Süleyman Seba, 05.Nisan.1926 tarihinde Sakarya-Hendek’te doğdu. Küçük yaşlarda İstanbul’a geldi. İlk öğretimden sonra, Kabataş Erkek Lisesi’ne devam etti. Eğitimi sırasında Kabataş Futbol Lisesi’nin futbol takımına seçildi. 1946 yılında liseden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi Bölümü’ne kaydını yaptırdı. Kabataş Lisesi’nin futbol takımındaki başarıları Beşiktaşlı yöneticilerin dikkatini çekti ve 1943 yılında Beşiktaş genç takımına alındı. Beşiktaş Genç Takımının şampiyon olmasında katkısı çok oldu. Başarılı futbolu ile genç takımın kaptanı oldu. Yeteneği sayesinde 1945 yılında Beşiktaş A Takımına alındı. 1947 yılında İnönü Stadyumu’nun açılış karşılaşmasında İsveç’in AIK takımına attığı gol ile tarihe geçti. 1950 yılında okulunu yarıda bırakarak Beşiktaş Futbol takımı ile bir aylığına Amerika’ya gitti. 1954 yılında menisküs sakatlığı sebebiyle 28 yaşında futbolu bıraktı. Beşiktaş kulübündeki 8 yıllık futbolculuk hayatında 44 gol attı. Kısa süren futbol hayatında, 15.Mayıs.1952 yılında Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı kadrosunda yer aldı. Ülkemizin 1-0 mağlup olduğu karşılaşmanın önemi, TFF-Türkiye Futbol Federasyonu’nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş’a vermiş olmasıydı.
1957 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne üye oldu. 1963 yılında ilk defa Selahattin Akel, daha sonra 1964 yılında Hakkı Yeten, 1968’de Talat Asal, 1970’de Ağası Şen ve 1977 yılında Gazi Akınal’ın yönetim kurullarında yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. 01.Nisan.1984 tarihinde çok zor bir dönemde; Kadın-Erkek Futbol, Kadın-Erkek Basketbol, Kadın-Erkek Voleybol, Erkek Hentbol, Tekerlekli Basketbol, Atletizm, Güreş, Boks, Briç, Cimnastik, Masa Tenisi, Kürek, Satranç, e-Spor, Kick Boks, Tekvando gibi spor branşlarında faaliyette bulunan Kulübün Başkanlığına seçildi ve bu görevi aralıksız 26.Mart.2000 tarihine kadar başarılı bir şekilde sürdürdü. Başkanlığında tasarrufa çok önem verdi, daima Beşiktaş kulübünün geleceğini düşünerek, kalıcı, uzun vadeli, ciddi, planlı projeleri hayata geçirdi. Başkanlık döneminde futbolda; 5 Süper Lig, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD-Türkiye Spor Yazarları Kupası kazandı. Bir kulüp için 16 yılda toplam 21 kupa ve 8 lig ikinciliği kazanmak başarıdır. 1992-1993 futbol sezonunda Galatasaray’ın Ankaragücü’nü 8-0 yenerek şampiyon olması üzerine futbolumuza, özel ve belirli bir anlamı olan “şerefli ikincilik” terimini, sözcüğünü kazandırdı. Ayrıca kazanılan başarıların yanında 1980’li yıllarda ekonomik açıdan çok sıkıntılı bir durumda olan Beşiktaş Jimnastik Kulübü, rahmetli Süleyman Seba’nın Başkanlığında, hem tesis zengini hem de maddi bakımdan zengin bir kulüp haline geldi. Bu dönemde, kulübe Akaretler’deki BJK – Beşiktaş Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK – Beşiktaş Koleji kazandırıldı. Devamında Başkan Seba’nın girişimleri ile o günkü ismi İnönü olan şimdiki Statta, 1998 yılında, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden 49 yıllığına Beşiktaş Jimnastik Kulübüne devredildi. Bu işlem Beşiktaş Kulübü için önemli bir kazançtır. Futbol takımının çok başarılı olduğu dönemlerde Başkan Süleyman Seba’ya gelen tek eleştiri, futbola gösterdiği ilgiyi amatör branşlara aynı oranda göstermemesi olmuştur.
Efsane Başkan Seba’nın, 16 yıl süren aralıksız başkanlığı boyunca çok başarılı sonuçlar alındı. Bu dönemde yapılan 8 genel kurulda rakiplerine devamlı üstünlük sağladı. Sadece 1997-1998 sezonunda ne ligde, ne de Şampiyonlar Ligi’nde istediği sonuçları alınamadı. Bu sezonda yapılan Genel Kurulda karşısına ilk defa bir aday çıktı ve eleştirildi ama yeniden başkanlığa seçildi. Yıllarca yaptığı başarılı hizmetleri nedeniyle kendisine “Onursal Başkanlık” unvanı verildi ve rahmetli Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün iki onursal başkanından biri oldu. Devamında hayatının sonuna kadar da camianın “birleştirici gücü” olarak görev yaptı. Ancak “Vefa”nın olmadığı günümüzde son olarak 1999-2000 futbol sezonunda tribünler tarafından istifaya çağrıldığı için 26. Şubat 2000 tarihinde Beşiktaş Jimnastik Kulübünün Olağan Genel Kurulu’nda, tekrar aday olmadı. Kulübün 30. Başkanı olarak, yaptığı son konuşmasıyla başkanlık görevinden ayrıldı. Böylece Beşiktaş’taki “parasız ama başarılı başkanlık” dönemi de sona erdi. Seba döneminde borcu olmayan Beşiktaş Kulübünün, 31.Ağustos.2024 tarihi itibariyle güncel borç tutarının 10 Milyar 428 milyon 60 bin 569.- tl. olduğu kulüp tarafından KAP’a bildirildi. Ve ne yazık ki; sonraki dönemlerde de uygulanan yanlış spor politikaları nedeniyle günümüzde de borçlu durum devam etmektedir.
Bilindiği üzere Türkçe’mizde çok sık kullanılan ve yaygın olan “İş bilenin kılıç kuşananın”,“Çay kuşu, çay taşı ile vurulur” gibi ata sözleri var. Her iyi iş, ancak o işi iyi bilen ile ve işe uygun gerekli araçlarla yapılabilir. Mütevazı, saygın, hoş görülü, otoriter bir kişiliği olan ve tüm spor camiası tarafından sayılan, sevilen, 13 Ağustos 2014 tarihinde 88 yaşında vefat eden efsane Başkan rahmetli Süleyman Seba , Beşiktaş Jimnastik Kulübünü uzun yıllar, ata sözlerimize uygun olarak çok başarılı bir Başkan olarak sürdürdü.