bahrivreskala@gmail.comİstanbul-İzmir Gençlik ve Spor e. İl Müdürü, TMOK Konsey Üyesi, İzmir KulüplerBirliği Kurucu ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmirŞube Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Tenis Eğitim VakfıKurucu Üye ve Başkanı, Atletizm, Futbol, Masa Tenisi, e. Hakemi, Atletizm, SualtıYüzme Federasyonları e. Üyesi.
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU, KULÜPLER BİRLİĞİ VAKFI – YABANCI FUTBOLCULAR
Anasayfa»Köşe Yazıları»TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU, KULÜPLER BİRLİĞİ VAKFI – YABANCI FUTBOLCULAR
Yıllardan beri her fırsat ve ortamda dile getirdiğim, belirttiğim, mücadele ettiğim, karşı olduğum “Yabancı futbolcuya ve sporcuya HAYIR” düşünce ve önerilerimin geç de olsa Türkiye Futbol Federasyonu tarafından da düşünülmesi, benimsenmesi, dikkate alınarak yabancı futbolcu sayısının azaltılması kararının alınması, futbolumuzun ve gençlerimizin geleceği için çok önemli ve olumlu bir adımdır. Bana göre futbolda gerilememizin en önemli nedenlerinden biri, yabancı futbolcu sayılarının devamlı arttırılarak alınan yanlış kararlardır. Bu yanlış kararlar, Büyük Atatürk’ün vatanımızı emanet ettiği gençlerimizin haklarının, geleceklerinin ellerinden alınmasına, sporumuzun ve futbolumuzun ilerlemesine engel olmaktadır. Zira yabancı futbolcularda, kendi öz çocuklarımızda var olan Milli forma ruhu, duygusu, takımının renk ve forma sevgisi yoktur, sadece para kazanma arzuları vardır. Bu nedenle alınan karar zamana yayılmış olsa bile, futbolumuz için, özellikle de gençlerimizin geleceği için bir “milattır”. Dileğim bu karardan taviz verilmemesi, vaz geçilmemesi veya değişikliğe uğratılmamasıdır. Zira zaman zaman gördüğümüz ve şahit olduğumuz üzere, alınan kararlara itiraz edilerek müdahale edilmekte ve kararlar değişebilmektedir. Özellikle de bu kararlara Kulüpler Birliği Vakfı müdahale etmekte, karşı çıkmaktadır. Halbuki ülkemizde futbolun yönetimi, sorumluluğu, tek yetkili resmi kurum olan Türkiye Futbol Federasyonu’nundur. Aldığı kararlar Kulüpler Birliği Vakfı’nın, bazı kişi ve kurumların istediği gibi olmayabilir ama Türkiye Futbol Federasyonu’nu seçimle iş başına getiren, Başkan ve Yönetim Kurulunu seçenler kulüplerin temsilcileridir. Seçimle iş başına gelen Yönetimin, futbolumuzun geleceği ile ilgili aldığı kararlar beğenilmez ise seçim günü geldiğinde gereken yapılır, bir daha görev verilmez, ama günümüzdeki gibi futbol yönetiminde çift başlılık olmaz. O kadar ki; Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı bu gerçekçi kararlarının açıklanmasının ertesi günü Kulüpler Birliği Başkanı ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Türkiye Futbol Federasyonu’nu ziyaret ederek yabancı futbolcu kararını doğru bulmadıklarını, konuyu görüşmek üzere yapacakları toplantıya, Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerinin de katılmasını istediler. Bu tür müdahaleler futbolumuzu olumsuz etkilemekte ve kararsızlık yaratmaktadır, bu çok yanlış bir durumdur. Hatırlanacağı üzere geçenlerde yurt dışında Kulüplerimizin haklarının hukuki yoldan aranması için Kulüpler Birliği Vakfı’nın isteği üzerine, Türkiye Futbol Federasyonu İtalyan bir hukuk firması ile anlaşmıştı. Kendi hukukçularımıza karşı da yapılan bir saygısızlık ve güvensizlik olan bu durumun anlaşılması ile yapılan itiraz üzerine, Türkiye Futbol Federasyonu İtalyan Hukuk firmasından vazgeçti. Ancak yapılan bu yanlış işlemler, hem ülkemizi UEFA kurullarında temsil eden üyelerimize, hem kendi hukukçularımıza saygısızlıktır. Futbolumuzu yönetenlerin, ülkemizi temsil edenlerin bu gibi hususlarda daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekiyor.
Futbolu, sporu yönetmek ciddi bir iştir. Alınacak kararlar, çok iyi araştırılıp incelenmeli ve görüşülmelidir. Alınan kararlar kesinleştikten, yürürlüğe girdikten sonra müdahalelerle değiştirilmemelidir. Müdahalelerle sorunların giderilmesi mümkün değildir. Futbolumuzda son zamanlarda yapılan yanlış uygulamalar, Avrupa’da gerileme, plansız, programsız yabancı futbolcu transferleri, yanlış yönetim ve teknik heyet, gençlerimize yer vermeyen, geleceğe dönük uzun vadeli çalışmalar, yatırımlar yapmayan, sadece günü kurtarma düşüncesi ile futbolumuza hizmet eden zihniyet anlayışı maalesef başarılı olamamıştır.
Önemli olan futbolumuzun geleceği için Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı bu önemli ve hayati kararı ciddiyetle, kararlılıkla ve taviz vermeden uygulamasıdır. Devamında zaman içinde yabancı futbolcu sayılarının en az sayıya düşürülmesidir. Önerim; bir futbol takımında en çok üç veya dört yabancı, sahada müsabaka kadrosunda ise, ilk on birde en çok iki yabancıya, bununla birlikte alt yapıdan da en az iki gencimize yer verilmelidir. Ayrıca önceki yıllarda uygulanan ama nedense masraf oluyor, zemin bozuluyor, diye kulüplerin istekleri üzerine uygulanmasına son verilen, A takımın her resmi karşılaşmasından önce oynatılan resmi “genç takımlar” karşılaşmalarının tekrar uygulanmasıdır. Bu yapıldığı takdirde seyirci önünde oynayan gençlerimizin öz güvenleri artacak, kendilerini geliştirmeleri sağlanacaktır. “Futbolumuzda hedef bu olmalıdır ”. Unutulmamalıdır ki; yabancı futbolcu sayısının çok az olduğu 2002 yılında, Milli Futbol Takımımız başarılı Teknik Direktörümüz Şenol Güneş ile “dünya üçüncüsü” olmuştu. Ayrıca kadrosunda tek bir yabancı futbolcuya yer vermeyen, tamamen kendi öz çocuklarımızdan kurulan kadrosu ile Altınordu Futbol Kulübü bu sezon Altay ile final oynayarak, Süper Lig’e yükselme mücadelesini verdi. Bu durum futbolumuz için güzel bir örnektir. İnanıyorum ki, bu anlayışla Altınordu Futbol Takımı en kısa zamanda Süper Lig’e yükselecektir.
Nihayet yıllardır mücadele verdiğim, yabancı futbolcu sayısında ciddi bir azalma ile Süper Lig’de Milli Takımlara futbolcu veren, yerli futbolcu ve 21 yaş altı futbolcu oynatan kulüplere teşvik verilecek olması da futbolumuzun geleceği ve gelişimi çok önemli ve güzel kararlar alındı. Bu nedenle bu anlamlı ve umut verici kararda imzası olan herkese, hayatını sporumuza adamış bir spor adamı olarak, başta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Nihat Özdemir’e ve Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyorum.
Türkiye Futbol Federasyonunun aldığı karara göre, Türkiye Futbol Federasyonu’na bildirilebilecek yabancı oyuncu sayısı:
Süper Lig kulüpleri
** 2021-2022 sezonunda en fazla … 14
** 2022-2023 sezonunda en fazla … 12
** 2023-2024 sezonunda en fazla … 10 yabancı uyruklu futbolcuyu tescil ettirerek A Takım listesi ile müsabaka isim listesinde bulundurabilecektir.
Ancak bu futbolculardan ;
** 2021-2022 sezonunda en fazla ….. 8 futbolcu,
** 2022-2023 sezonunda en fazla ….. 7 futbolcu,
** 2023-2024 sezonunda en fazla …. 6 futbolcu aynı anda sahada yer alabilecektir.
TFF 1. Lig kulüpleri ise,
** 2021-2022 sezonunda en fazla ….. 8,
** 2022-2023 sezonunda en fazla ….. 5,
** 2023-2024 sezonunda en fazla ….. 5 yabancı uyruklu futbolcuyu tescil ettirerek A Takım listesi ile müsabaka isim listesinde bulundurabilecektir.
Ancak bu futbolculardan ;
** 2021-2022 sezonunda en fazla ….. 5 futbolcu,
** 2022-2023 sezonunda en fazla ….. 4 futbolcu,
** 2023-2024 sezonunda en fazla ….. 4 futbolcu aynı anda sahada yer alabilecektir.
Dileğim odur ki; 02.06.2021 tarihinde, Futbol Federasyonunun aldığı bu güzel karara , müdahale edilmemesi, kararın taviz verilmeden , devamlılık arz ederek uygulanması , 2024 – 2025 sezonundan itibaren de tüm kulüplerimizde yabancı futbolcu sayısının en çok üç veya dört, sahada ilk on bir de en çok iki ve alt yapıdan da iki genç futbolcuya yer verilmesidir.