sporgüncel spor haberlerifenerbahçegalatasaraybeşiktaştrabzonspor
DOLAR
28,9430
EURO
31,8331
ALTIN
1.903,28
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

dr.hasirci@t-online.de TMOK Üyesi ve Fair Play Komisyonu üyesi olan Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, Koblenz Landau Üniversitesi Spor Bilimleri Enstitüsünde ders verdi. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi, 2003 ten beri Almanya Olimpik Spor Birliği bünyesinde bulunan Türkiye masası danışmanı olarak görevini sürdürmekte. UEFA Taraftar experi olan Hasırcı, 2014 Yılından itibaren Spor Psikoloğu olarak çalışmalar yapmakta. Prof. Dr. Hasırcı’nın Spor Psikolojisi alanında birçok kitap ve makaleleri bulunmakta. 

SPOR BİLİMİ VE ADNAN ORHUN

06.11.2022
0
A+
A-

Ülkemiz sporuna akademik anlamda büyük katkılar koyan onlarca kişi var ve bu insanları aslında yaşarken değerlerini anlayamamak, öldükten sonra mumla arar duruma düşmemiz içimizi acıtıyor dogrusu. Bugün buradan 13 yıl önce göçüp giden değerli büyüğüm Spor bilim adamı saygıdeğer Adnan Orhun hocamızı böylesi bir yazıyla anmak bana kısa bir huzur verecek biliyorum ama  onu hiçbir zaman unutmayacağımızı ve onu her zaman şükranla anacağımızı siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum. Sevgili Adnan hocamın küçük oğlunun babasına ilişkin söyledikleri kulaklarımdan silinmiyor, Oytun ile konuşmalarımızda ‘’Babam bizimle olan ilişkilerinde, öğrencilerine gösterdiği sevgi ve yakınlığı bize hiç göstermedi ve bu ilişkiyi kendisiyle hiçbir zaman yaşayamadık’’ demesi onun öğrencilerine ve mesleğine ne kadar bağlı olduğunun bir göstergesi olarak hatıralarda kalacaktır.

Değerli hocam dünyalar tatlısı spor bilim adamı Adnan Orhun’un aramızdan ayrılışının 13. Yılında saygı ile anıyorum. Maalesef Adnan Orhun hocamızı 13 yıl önce kaybetmiştik mekanı cennet olsun, ona böylesine bir yazı ile yeniden anmak en başta benim boynumun borcu olduğunu yeniden belirtmek istiyorum.

Adnan Orhun Sivas’ın Kangal ilçesinde doğup büyüyen mükemmel bir Anadolu insanıydı. Alçak gönüllülüğü, sevecenliği, yardım severliği gözlerimin önünde hala ve her seyden dahada önemlisi hayatını spora adamış bir spor elçisiydi. Spordan önce Beden Eğitimini savunan çağdaş bir insandı. Beden eğitimi ve spor eğitimini tamamladıktan, öğretmenlik ve daha sonra da Viyana’da kendi alanında daha da gelişmek ve hele o yıllarda ülkemizde spor biliminden söz bile edilmediği bir zamanda kendini geliştirmek amacı ile Viyana üniversitesi Spor Bilimleri enstitüsünde eğitim görerek ülkemize geri döndü.

Adnan Orhun hocamla ilk kez 1978 yılında Ege Üniversitesi Spor Yüksek Okuluna Asistan olarak atandığım gün tanıştım ve onu tanımış olduğuma hep sevindim. Onun öğütleri ve teşviği ile önceleri hiç düşünmediğim yurt dışına çıkma ve farklı kültürlerde bulunarak bilgi dağarcığımı genişletme şansını onun sayesinde buldum.

Bugün; Spor Biliminde beş farklı ana bilim dalının açılmasına da ön ayak olan değerli bir insandı ve bu dallarda eğitim görerek Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinde Dr. Doçent ve Profesör olark çalışan yüzlerce arkadaşımızın önünü açan bir kahramandı sevgili Orhun.

Zaman çok çabuk geçti Adnan Orhun Hocamla çok şeyi aynı ortamda paylaştım, tartıştım ve doğruyu bulmaya çalıştım, bunun çoğunu başardığımı düşünüyorum. Onun unutamayacağım iki anısını buradan sizlerle paylaşarak, onu bir kez daha anmak istiyorum.

Birincisi; malum ya üniversitede akademik hiyerarşi vardır, kendisi 60 yaşından sonra doktorasını yazarak yardımcı doçent olan nadir insanlardan biri olmuştu, ardından Doçent olabilmek için tüm koşulları yerine getirerek, bilim sınavına girmesi gerekirdi. Bir dizi profesörün jürisinde olduğu sınavdan geçmesi gerekliydi! Bilim sınavına heyecanla girdi (Orhun hocanın şu anda spor bilimleri alanında yardımı ile Profesör olan birçok öğrencisi olmasına ragmen) kendisi sınavı geçemedi! Sınav jürisine dönerek tek tek sordu; Siz hangi alanın profesörüydünüz diye ? Jüri üyelerinden; Tıp, Ziraat, Kimya, Hukuk profesörü, cevabını alınca, gülümseyerek “eh ne yapalım bu ülkenin sporunun bu düzeyde olmasının nedenlerini şimdi daha iyi anlıyorum” diyerek buruk bir şekilde jüri salonunu terketti.

Okula döndü ve emekli olmak istiyordu artık ama böylesi bilgi dolu bir insanı emekli etmek hic bir akıllı idarecinin yapacağı iş değildi. Hoca ikna edildi ve çalışmaya yine dört elle sarıldı! O kadar çok çalıştıki 67 yaşına kadar devam etti ve 65 yaşında emekli olmak zorunda olduğunu unutmuştu adeta! 2 yıllık fazla çalışmadan aldığı paraları Devlete tazminatıyla geri ödemek zorunda kaldı. Adnan Orhun Hoca mutsuz ayrıldı sanırım okuldan ve dünyamızdan! Biraz da küskündü! ama onu böyle anmak bile ona görevimi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşattı bana. Acılar ancak düştüğü yeri yakar, her ölümün ardında bıraktığı kişilere ve sevgili Adnan Orhun Hocamın iki oğlu Oytun’a ve Mustafa Kemal’e selamlarımı iletiyorum ve tekrar toprağın bol olsun sevgili Adnan Orhun hocam, huzur içinde uyu. Sizin ektiğiniz tohumlar bu ülkenin spor biliminde meyvesiz kalmayacak.

Saygıyla

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.