fatih.kuscu@h2der.org1967 Antakya doğumlu. İÜ İletişim mezunu. Çeşitli tv kanallarında muhabir, spiker, editör, Spor Müdürü; Galatasaray SK ve Doğa Kolejinde Kurumsal İletişim Direktörü görevlerine bulundu. Haber, makale ve yorumları yayımlandı. “Meslekler ve Sektörlerin Geleceği” kitabında, kariyer alanını yazdı (2020).Teke Tek Bilim Tarihi Serisi kitaplarını yayına hazırladı. İ. Medipol Ü.’nde İletişim dersleri veriyor.Gilette Milliyet Yılın Sporcusu jüri üyesi (2014-…) TMOK Fair Play Komisyonu üyesi.Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Genel Sekreteri. Evli, üç kız evlat babası.
Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz 2024’ü bekliyor. 100 yıl sonra yeniden Paris evsahipliğindeki oyunlara sporcularımızın katılımları onaylandıkça, barajı/elemeyi geçen sporcularımız duyuruldukça heyecanımız daha da artıyor.
Peki Rus sporcular Paris’te olacak mı? Olursa Rusya bayrağı altında yarışabilecekler mi?
“Sistematik doping kullanımı” nedeniyle cezalandırıldıkları 2016 Rio’da, Rusya, bağımsızlığını ilan ettikten sonra altıncı kez oyunlardaydı. Ama büyük bir utanç yaşadılar. 2011-2015 arasında ‘devlet eliyle’ yapılan doping ve yasaklı madde gizleme eylemleri nedeniyle 278 sporcusu yarışırken 111 sporcusu yasaklıydı. Bir kaç ay içinde sürecin paralimpik ve engelliler de dahil 1.000’den fazla sporcuyu kapsadığı açıklanmıştı. Gözleri görmeyen 5 haltercinin, doping maddelerini habersiz almış olmalarına rağmen cezalandırılması unutulmazdı.
2019’da, Rusya’nın Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) verilerini manipüle ettiği tespit edildi. 4 yıl boyunca sporcuları tüm uluslararası yarışmalardan men edildi.
Sporcular, yarışma hakkı için mücadele etti, kazandı. Çünkü Olimpik Antlaşmanın 4. Maddesi, “Spor yapmak insan hakkıdır” der. Rusya bayrağı yoktu, bayrağın renklerinde hazırlanmış kıyafetler ile ‘Rusya Olimpik Komitesi’ bayrağı altından yarıştılar. Milli marşları ‘Katyuşa’ yerine Çaykovski’nin 1. piyano konçertosu çalındı. Ama pandemi nedeniyle 2021’de yapılan ‘2020 Tokyo’ olimpiyatında yer aldılar.
Rusya, Ukrayna’yı işgalinin ardından yine uluslararası arenada yasaklı. Paris 2024’te yer alabilecekler mi?
Dünyanın zirvesi önceki hafta Yeni Delhi’deydi. G20 Liderler Bildirgesi’ndeki destek dikkat çekiciydi:
“Barışın, uluslararası diyaloğun ve herkesin katılımıyla kapsayıcılığın sembolü olarak 2024 Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını da sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Rus sporcuların durumu şu an için belirsiz.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus veya Belarus pasaportlu sporcuların Paris 2024’e “Bireysel Tarafsız Sporcular” olarak katılmasıyla ilgili kararın IOC’nin elinde olduğunu açıklamıştı. Macron, “Bu konu siyasete alet edilmemeli. Bunun Olimpiyat dünyasının vicdanında bir karar olmasını istiyorum ve Thomas Bach’a güvenim tam.
Açıkçası Paris Oyunları’nda Rusya bayrağı olamaz, fikir birliği olduğunu düşünüyorum. Bu, yürütmemiz gereken bir dengeleme eylemidir” demişti.
Rus sporcular, IOC’nin, ‘spor yapmak insan hakkıdır’ vizyonunu da gözeterek alacağı kararı bekliyor.
***
58. kez Alanya’dan İstanbul’a
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bu yıl 8-15 Ekim arasında yapılacak. 8 günde, 8 1.231,2 km geçilecek. Alanya – Antalya, Kemer – Kalkan, Fethiye – Babadağ, Fethiye – Marmaris, Marmaris – Yalıkavak, Bodrum – Selçuk, Selçuk – Manisa- İzmir, ve İstanbul – Sultanahmet etapları, bu zorlu sporun lezzetini Türkiye’nin güzellikleri ile buluşturacak.
8 gün boyunca, günlük 2 saatin üzerinde süreyle, ulusal ve uluslararası kanallarda canlı yayınlanacak yarış, 190 ülkede 13 farklı dilde milyonlarca kişiye ulaşacak. Her gün yaklaşık 2 bin kişinin kent değiştirdiği büyük bir şölen. 14 ülkeden 24 takım içinde 168 bisikletçi yarışacak. Aralarında Mark Cavendish, Jasper Philipsen gibi dünyaca ünü isimler de yer alıyor. Cumhuriyetimiz gibi 100. yılını kutlayan Bisiklet Federasyonu, “Bir Bisiklet Yarışından Fazlası” sloganıyla hareket ediyor. Doğrusu, bu tur, bu sözü hak ediyor. Herkese kolay gelsin.
1967 Antakya doğumlu. İÜ İletişim mezunu. Çeşitli tv kanallarında muhabir, spiker, editör, Spor Müdürü; Galatasaray SK ve Doğa Kolejinde Kurumsal İletişim Direktörü görevlerine bulundu. Haber, makale ve yorumları yayımlandı. “Meslekler ve Sektörlerin Geleceği” kitabında, kariyer alanını yazdı (2020).
Teke Tek Bilim Tarihi Serisi kitaplarını yayına hazırladı. İ. Medipol Ü.’nde İletişim dersleri veriyor.
Gilette Milliyet Yılın Sporcusu jüri üyesi (2014-…) TMOK Fair Play Komisyonu üyesi.
Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Genel Sekreteri. Evli, üç kız evlat babası.