bahrivreskala@gmail.comİstanbul-İzmir Gençlik ve Spor e. İl Müdürü, TMOK Konsey Üyesi, İzmir KulüplerBirliği Kurucu ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmirŞube Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Tenis Eğitim VakfıKurucu Üye ve Başkanı, Atletizm, Futbol, Masa Tenisi, e. Hakemi, Atletizm, SualtıYüzme Federasyonları e. Üyesi.
Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, nüfusu yoğun olan şehirlerin şehir içi ulaşımı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ulaşımlar, şehirlerin konumlarına göre deniz taksi ulaşım, deniz ulaşım araçları, otobüs, metrobüs, tramvay ve metro ile sağlanmaktadır. Bunlardan özelikle tramvay ve metro raylı sistemleri oldukça geniş ağlara sahiptir. İlerleyen zaman içinde şehir içi ulaşımlarının hava taksileri ile yapılması hayata geçirilecektir. Hava taksi ulaşımı proje çalışmaları tamamlanmış, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Dubai’de oldukça iyi sonuçlar alınmıştır. Metro, özellikle şehirlerde bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma aracıdır. Otobüs ve tramvaylardan farklı olarak, özel bir sisteme ve geçiş hakkına sahip tünellerde bulunan “demiryollarıdır.”
Dünyanın en eski 2. yer altı toplu taşıma sistemi olan (Karaköy – Beyoğlu) Tünel’in, Karaköy İstasyonu
Dünyanın ilk hızlı raylı ulaşım sistemi, Londra’da hizmete giren Metropolitan Demiryoludur. 1863 yılında, buharlı lokomotifler kullanılarak hizmete girdi. Kısmen yer altında bulunan günümüzdeki “Londra Metrosu’nun“ bir parçasıdır. Metroyu ilk ayında günlük 26 bin kişi kullandı. 1863 yılında Londra’da inşa edilen yeraltı toplu taşıma sistemlerinden sonra, dünyanın en eski 2. tüneli için ilk adım Fransız mühendis Eugene-Henri Gavand’ın 1867’de turist olarak İstanbul’a gelmesiyle yatırım programına alındı. Mühendis Gavand, İstanbul’un iki önemli merkezi olan Galata ile Beyoğlu arasında çok sayıda insan sirkülasyonunu görünce bir tünel projesi geliştirir. Gerekli kredi için proje önce Fransız hükümetine sunulur ama reddedilir. İngiliz hükümetinin krediyi vermeyi kabul etmesi üzerine, proje 1868’de Osmanlı hükümetine sunulur, 1 yıl sonra 1869’da onaylanır. Fransız mühendis Gavand, tünelin inşasına 1871’de başlar ve 3 yıl 4 ay sonra biten tünel, 149 yıl önce 17.Ocak.1875 tarihinde hizmete girdi. 1863 yılında Londra’da hizmete giren, dünyanın ilk metrosundan sonra, Dünyanın en eski 2. yer altı toplu taşıma sistemi olan Karaköy-Beyoğlu yer altı tüneli İstanbul’un ve Osmanlı İmparatorluğunun “ilk, dünyadaki 2. Metro” sistemidir.
Doğaya zarar vermeyen ve trafik sorunu olmayan yapısıyla metro, çağımızın en çok kullanılan ulaşım araçlarından biridir. İlk olarak 1863’te İngiltere’nin başkenti Londra’da açılan metro, zamanla diğer ülkelerde de kullanılmaya başlandı. 150 yıllık geçmişine rağmen diğer ulaşım araçlarını geride bırakan metro ağları günümüzde uzunlukları ve hızlarıyla adeta birbiriyle yarışır oldu. betmoney yeni giriş
İşte uzunluklarıyla, hızlarıyla, güzellikleriyle adından söz ettiren; Dünyadaki en ünlü metrolar:
1.Londra, İngiltere: 9.Ocak.1863 tarihinde hizmete giren Londra Metrosu, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemlerinden biridir. 400 kilometrelik uzunluğuyla Şangay metrosundan sonra dünyanın en uzun ikinci metrosu olarak bilinen hat, 270 istasyondan oluşuyor. Birleşik Krallık’ın Essex, Hertfordshire ve Buckinghamshire kentlerini birbirine bağlayan Londra Metrosu, günde yaklaşık 4.8 milyon yolcuya hizmet veriyor.
2.New York, ABD: 1904 yılında hizmet vermeye başlayan New York Metrosu, dünyanın en çok kullanılan metro sistemlerinden biri. 380 kilometreden oluşan hat, 472 istasyonuyla dünyanın en çok istasyona sahip metrosu kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın en hızlı yedinci transit demiryolu unvanını elinde bulunduran New York Metrosu her gün 6 milyondan fazla insan taşıyor.
3.Moskova, Rusya : Dünyanın en eski ve büyük metrolarından biri olan Moskova Metrosu’nun inşaatı, 1931’de Josef Stalin tarafından başlatıldı. Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da bulunan hat iç mimarisi ve tasarımıyla dünyanın en güzel metrosu olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 340 kilometrelik uzunluğa sahip Moskova Metrosu, her gün günde 19,5 saat aralıksız çalışarak 9.2 milyon yolcuyu taşıyor.
4.Paris, Fransa: Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve ‘Metropoliten’ adıyla tanınan Paris Metrosu, Avrupa’daki en işlek metro sistemlerinden. İlk hattı 1900 yılında inşa edilen metro günümüzde 214 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Bu özellikleriyle dünyanın en eski ve büyük metrolarının içinde yer alan ParisMetrosu her gün yaklaşık 4.16 milyon kişi tarafından kullanılıyor.
5.Berlin, Almanya: Dünyanın en gelişmiş metrolarından biri olarak gösterilen Berlin Metrosu, 1902’de açıldı. Adını Almanca’da ‘yeraltı demiryolları’ anlamına gelen ‘untergrundbahn’ sözcüğünün kısaltması U-Bahn’dan alan metro, toplam 173 istasyondan oluşuyor. 151,7 kilometre varan uzunluğuyla Almanya‘daki en kapsamlı yeraltı ağı olan Berlin Metrosu, her gün 1.4 milyon kişiye ulaşım sağlıyor.
6.Meksico City, Meksika: Meksika’da Sistema de Transporte Colectivo olarak adlandırılan Mexico City Metrosu, New York Metrosu’ndan sonra Kuzey Amerika’daki en büyük ikinci metro olarak biliniyor. 1969’da halka açılan metro, 195 istasyonuyla 226 kilometrelik bir alana yayılıyor. Bu büyüklüğüyle dünyanın en iyi dokuzuncu metrosu olarak gösterilen Mexico City Metrosu günde ortalama 4.4 milyon yolcuya hizmet veriyor.
Dünya çapındaki metro sistemleri dağılımına göre: Dünyada en uzun metro ağına sahip olan ülke Çin’dir. En uzun metrosu olan şehir de Çin’in başkenti Pekin’dir. 18 Mart 2024 tarihinde uzatılan hat ile İstanbul’un metro uzunluğu 243 km’ye ulaşmış olup, İstanbul dünya şehirleri arasında 21. Avrupa’da ise Paris’i de geçerek 4. en uzun metroya sahip şehir olmuştur. 2021yılı itibarıyla Çin, dünyada en fazla hızlı ulaşım sistemine sahip ülkedir; sayıları 40’tır ve 7.500 km’den fazla yol üzerinde çalışmaktadır. İstasyon sayısına göre (toplamda 472 istasyon) dünyanın en büyük tek hızlı toplu taşıma hizmeti sağlayıcısı New York Metrosu’dur. Yıllık yolcu sayısına göre dünyanın en yoğun hızlı ulaşım sistemleri Şanghay , Pekin , Tokyo, Seul , Moskova Metrolarıdır. Ülkemizde,1980’li yıllarda İstanbul’un metro altyapısı hızla gelişmeye başlamıştır. Şu an Türkiye’de işletmede olan metro sistemleri Adana Metrosu, Ankara Metrosu, Bursa Ray, İstanbul Metrosu, İzmir Metrosu olup inşaatı devam eden metrolar ise Konya Metrosu, Kocaeli Metrosu, Mersin Metrosu’dur. Planlanan metro projesi ise Gaziantep Metrosu’dur.
Ülkelere göre Metro Uzunluğu km.
Çin ..……… 7.807.3 2. ABD……… 1.129.7 3. Güney Kore…. 564.2 4. Rusya….. 514.5
Singapur… 230.0 10. Fransa …. 226.9 11. İran …………….. 224.6 12. Malezya. 210.4
Meksika…. 200.9 14. Japonya.. 195.1
Dünyanın şehirlere göre en uzun metro sistemleri
1. Seul Metrosu, Güney Kore / 940 Km 2. Şangay Metrosu, Çin / 676 Km
Pekin Metrosu, Çin / 628 Km 4. Guangzhou Metrosu, Çin / 478 Km
Londra Metrosu, İngiltere / 402 Km 6. New York Metrosu, ABD / 383 Km
Moskova Metrosu, Rusya / 380 Km 8. Tokyo Metrosu, Japonya / 310 Km
Madrid Metrosu, İspanya / 293 Km 10.İstanbul Türkiye / 243.Km
Paris Metrosu, Fransa / 218 Km
Devamlı artan ve 5 milyona yaklaşan nüfusu ile İzmir raylı çok etkili bir şekilde kullanan şehirlerimizin başında gelmektedir. Son güncellemeye göre İzmir, Ülkemizin en uzun ve çok yolcu taşıyan banliyö hattına, çok kısa, ancak yoğun yolcu taşıyan metro hattına ve üç yeni tramvay hattına sahiptir. Bunların yanında Aliağa-Selçuk arasındaki 136 kilometrelik banliyö hattında işletmecilik yapan İzmir Banliyo Sistemi “İZBAN’ın” güzergah boyunca 41 istasyonu yer almaktadır. Toplu ulaşım araçlarıyla İzmirlilere günün her saatinde hizmet verilmektedir.