e.aripinar@gmail.comTürk Spor Ajansı’nın Kurucusu ve Genel Yayın MüdürüBalıkesir Lisesi mezunu, Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde okudu. Askerliğini Yedek Subay Öğretmen olarak Erzincan Lisesi’nde yaptı.75 yıllık gazeteci Türkiye Spor Gazetesi’nde muhabir, Cumhuriyet Gazetesi’nde Spor Servisi Şefi, Günaydın Gazetesi’nde Genel Müdür, Hürriyet Gazetesi’nde Haberler Müdürü olarak çalıştı. Basın Şeref Kartı sahibi.TGC üyesi, TSYD’nin Kurucu Genel Sekreterliğini yaptı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin en kıdemli üyesi. TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı, CIFP (Dünya Fair Play Konseyi) Başkan Yardımcısı, EFPM (Avrupa Fair Play Birliği) Onursal Üyesi, Azerbaycan Bakü Spor Akademisi’nden Fahri Doktora Unvanı sahibi, IOC’nin en büyük ödülü ‘Olimpic Order’ nişanına sahip. 6 Yaz 1 Kış Olimpiyatı ile Türkiye’nin en çok olimpiyat izleyen gazetecisi.Oy Sandığı, Ülkemin Sporu İçin ve Fair Play adlı 3 kitabı, 2024 yılında yayınlanan Kağıt Fener adlı bir de şiir kitabı var.
İlk izlediğim Yaz Olimpiyatı olan 1960 Roma’da bir soruyu hiç unutmuyorum. Bana görevimi sorduklarında “Spor yazarı” demiştim. “Hangi spor?” diye sordular ve açıkladılar: “Hangi dalda uzmansınız?” dediler. Kısaca açıkladım. Ülkemizde özellikle son yıllarda aynı soruyu medyaya soruyorum; “Futbol sayfaları mı, Spor sayfaları mı?” diye. Ülkemizde sporun gelişmesinde, yıllardır; özellikle yazılı basının rolü çok büyüktür. Spor yazarları, küçük yıldızları; yayınları, eleştirileri ve alkışlamaları ile destekleyip, olimpiyat şampiyonlarının yetişmesini sağlamışlardır. Amma; özellikle son 3 yıldır %70-80 arasında spor sayfalarında yalnız profesyonel futbola ve dedikodularına yer var. Olimpik sporlara hak ettikleri büyüklükte yer yoktur. Başarı ne olursa olsun yeni parlayan olimpik sporlara bir iki sütundan fazla yer verilmiyor. Diğer önemli konu yorumculardır. Yazılı, görüntülü ve sözlü medyada, futbol dahil diğer sporlarda da gerçek uzman elinden çıkmış yorumlara rastlamıyoruz. Bence her yorum yazarının yazısının başında öz geçmişi, eğitimi ve uzmanlık sahası da yer almalıdır. Bu okuyucunun yorumcuya saygı duyulmasını sağlayacaktır. Büyük emeklerle kurduğumuz Türkiye Spor Yazarları Derneği inşaallah kısa zamanda normal çalışmasına dönünce, üyeleri için her spor dalında uzmanlık kursu açarak, yeni veya istekli olan spor yorumcularını yetiştirmelidir. Çünkü; doktor olmak için Tıp Fakültesini, hakim olmak için Hukuk Fakültesini bitirmek şarttır. Spor yorumcuları da aynı yolu izlemelidirler. Spor yalnız futbol değildir. Her spor dalına hak ettiği destek ve değer verilmelidir. Bunun da yolu eğitimdir. Ülke sporuna hizmet için yazılı, sözlü ve görüntülü medyada yorumcuların ve sayfalardan sorumlu spor yönetmenlerinin eğitilmeleri, ülke sporuna bir hizmet olacaktır.
Türk Spor Ajansı’nın Kurucusu ve Genel Yayın Müdürü
Balıkesir Lisesi mezunu, Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde okudu. Askerliğini Yedek Subay Öğretmen olarak Erzincan Lisesi’nde yaptı.
75 yıllık gazeteci Türkiye Spor Gazetesi’nde muhabir, Cumhuriyet Gazetesi’nde Spor Servisi Şefi, Günaydın Gazetesi’nde Genel Müdür, Hürriyet Gazetesi’nde Haberler Müdürü olarak çalıştı. Basın Şeref Kartı sahibi.
TGC üyesi, TSYD’nin Kurucu Genel Sekreterliğini yaptı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin en kıdemli üyesi. TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı, CIFP (Dünya Fair Play Konseyi) Başkan Yardımcısı, EFPM (Avrupa Fair Play Birliği) Onursal Üyesi, Azerbaycan Bakü Spor Akademisi’nden Fahri Doktora Unvanı sahibi, IOC’nin en büyük ödülü ‘Olimpic Order’ nişanına sahip. 6 Yaz 1 Kış Olimpiyatı ile Türkiye’nin en çok olimpiyat izleyen gazetecisi.
Oy Sandığı, Ülkemin Sporu İçin ve Fair Play adlı 3 kitabı, 2024 yılında yayınlanan Kağıt Fener adlı bir de şiir kitabı var.