bahrivreskala@gmail.comİstanbul-İzmir Gençlik ve Spor e. İl Müdürü, TMOK Konsey Üyesi, İzmir KulüplerBirliği Kurucu ve Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmirŞube Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Tenis Eğitim VakfıKurucu Üye ve Başkanı, Atletizm, Futbol, Masa Tenisi, e. Hakemi, Atletizm, SualtıYüzme Federasyonları e. Üyesi.
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Türkiye ve İtalya’nın 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2032) için yaptığı birlikte ev sahipliği başvurusunu kabul etti. İsviçre’nin Nyon kentinde bulunan UEFA Genel Merkezi’nde EURO 2028 ve EURO 2032’ye ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlendiği toplantıda alınan karar ile iki ülke turnuvayı ortaklaşa düzenleyecek. Oldukça zengin ve modern stadyumlara, konaklama tesislerine ve bu konuda başarılı geçmiş tecrübeye sahip Cennet Ülkemiz Türkiye, 2028 ve 2032 turnuvalarının ikisine birden aday olmuştu. Ancak Türkiye, İtalya ile EURO 2032 için ortaklıkta anlaştıktan sonra bu başvurunun değerlendirmeye alınmasıyla, EURO 2028 başvurusundan çekilmişti. EURO 2028 turnuvası İngiltere ve İrlanda tarafından düzenlenecek. Böylelikle Türkiye’nin uzun bir süre turnuva düzenleme hayali gerçeğe dönüşmüş oldu. Alınan karar sonrası, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada, “5 defa aday olup hayata geçiremediğimiz ve bugün açıklanan haber çok önemliydi. Türk milletine bu haberi verdiğimiz için çok mutluyuz. Cumhuriyetimizin ve TFF’nin 100. yılını Avrupa Futbol Şampiyonası ile taçlandırdık” dedi. Ülkemiz için çok güzel bir olay. Bu turnuva için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 8 ilden 10 statla ilgili baş vuruda bulundu. Listede İstanbul’dan Atatürk Olimpiyat Stadı, Rams Park ve Ülker Stadyumu yer aldı. Beşiktaş’ın maçlarını oynadığı Tüpraş Stadyumuna ise yer verilmedi.
İşte Türkiye Futbol Federasyonu’nun, 2032 Avrupa Şampiyonası ev sahipliği için UEFA`ya bildirdiği 10 stadyum:
Atatürk Olimpiyat Stadyumu: 74 bin 753
Galatasaray RAMS Park: 52 bin 223
Fenerbahçe Ülker Stadyumu: 47 bin 834
Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu: 43 bin 361
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu: 42 bin
Trabzonspor Papara Park: 40 bin 782
Gaziantep Kalyon Stadyumu: 33 bin 502
Antalya Corendon Airlines Park: 32 bin 537
Eskişehir Atatürk Stadyumu: 32 bin 500
Ankara Yeni 19 Mayıs Stadyumu: 45 bin (Yapımı devam ediyor)
Görüleceği üzere, EURO 2032’nin ev sahiplerinden biri olan Türkiye’nin adaylık dosyasında 10 adet stadyum var. Bu stadyumlardan 3’ü İstanbul’da, geri kalan 7 stadyum da, yukarıda belirttiğim diğer şehirlerimizde bulunuyor. İtalya ile ortak yapılacak organizasyonda, listede belirtilen 10 stadyumdan, sadece 5 adedi turnuvada yer alabilecektir. Karar 2026 yılının Ekim ayında belli olacaktır. Ekim 2026 tarihinde kura çekimi yapılacak, açılış maçları, final maçlarının nerede olacağı İtalya Futbol Federasyonu ile birlikte belirlenecektir. UEFA’nın kriterlerine göre; minimum 60 bin oturma kapasiteli 1 stat, 50 bin oturma kapasiteli 1 tercihen 2 stat, 40 bin oturma kapasiteli 4 stat ve 30 bin net oturma kapasiteli 3 stat olarak seçiliyor. İtalya’da Türkiye ile ev sahipliği projesinde, özellikle böyle bir turnuva için yeterli düzeyde stadyum eksikliği ve alt yapı sorunları olarak değerlendiriliyor. Türkiye’deki futbol alt yapısının günün koşullarına göre daha avantajlı durumda ve yeni oldukları vurgulanıyor.
İki ülke futbol federasyonu yetkilileri tarafından UEFA’da yapılan sunumda, turnuvanın mottosu “Play as One” (Birlikte oyna) olarak açıklandı. Bu durum UEFA tarafından uygun görülerek kabul edildi. Peki EURO 2032’nin Türkiye ve İtalya‘nın ev sahipliğinde düzenlenmesi ülkelerin futbollarına ne sağlayabilir? Hatırlanacağı üzere geçen yıl UEFA Şampiyonlar Lig’i finaline, daha önce herhangi bir büyük futbol turnuvası düzenlemeyen Türkiye ev sahipliğini yapmıştı. Ülkemiz daha önceleri bu denli büyük futbol turnuvasına ev sahipliği yapmasa da bazı final müsabakalarını organize etti, ev sahipliği yaptı. 2005 yılında İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumunda Şampiyonlar Ligi finali, 2009 yılında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumunda UEFA Kupası Finali, 2019 yılında Vodafon Park Stadyumunda UEFA Süper Kupa finaline de ev sahipliği yaptı. Son Avrupa Şampiyonu İtalya, 1968 ve 1980 de Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapmıştı. Roma’daki Stadio Olimpico, EURO 2020’nin oynandığı stadyumlar arasındaydı. Konu ile ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İtalya ve Türkiye büyük bir tutku ve bağlılıkla çalışarak 2032 yılına kadar taraftarlara en üst düzey Avrupa Şampiyonası deneyimini sunmak için yoğun bir iş birliği içinde olacaktır” denildi. “Bu tür büyük spor turnuvaları, organizasyonları ortak geçmiş ve kültüre sahip ülkelerin aralarındaki iş birliğini, dostlukları geliştireceği gibi, uluslararası işbirliğini de teşvik etmektedir. Devamında Ülkemizin futbol tarihi, turnuvaya katılan ülkelerin, Avrupa ve dünyanın dört bir yanındaki taraftarlar için heyecan verici ve unutulmaz anılarla anılacaktır. Futbol; dostluk, kardeşlik demektir. Dünyanın dört bir yanından turnuva için ülkemize gelecek olan futbol tutkunları ülkemizin güzelliklerini de keşfetme şansına sahip olacaklar. Turnuva şüphesiz turizmimizi canlandıracak ve dünyanın dört bir yanından yeni ziyaretçiler ülkemize çekecektir. Bu tür organizasyonlar ülkelerin tüm dünyaya detaylı tanıtılması da, uluslararası ilişkilerde etkileyici bir durum yaratır. Ayrıca, turnuva boyunca farklı ülkelerden gelen sporcular ve taraftarlar arasında dostluk ve kültürel değişimleri teşvik eder. Dolayısıyla, Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak ülkemiz için önemlidir. EURO 2032 ev sahipliği ülkemize sportif, ekonomik ve kültürel açıdan çok önemli katkılar sağlayacaktır. EURO turnuvası Dünyadaki en büyük üçüncü organizasyon. Birincisi Dünya Kupası, sonrasında olimpiyatlar, ardından Avrupa Şampiyonası geliyor. EURO 2032’yi düzenleyen Türkiye ve İtalya’ya 2 milyondan fazla seyirci gelmesi bekleniyor. Ayrıca 6 milyar kişinin bu turnuvayı televizyon başından takip etmesi bekleniyor. Bunun katacağı katma değer çok önemli. Bu turnuvanın Ülkemize 1 milyar doların üzerinde bir gelir sağlayacağı düşünülmektedir ki, bu da önemlidir.
Bu turnuva Ülkemiz için neden bu kadar önemli diye düşünüldüğünde, gördüğümüz tablo şudur. Futbol tarihinde 2 defa Dünya Kupasına gitmiş, ilk Avrupa Şampiyonasına 1996’da katılmış Ülkemiz için, bu tür büyük organizasyonlarda “ev sahipliği” sıfatı, özellikle alt yapı organizasyonu ve Türk futbolcularının gelişmeleri için önemli bir deneyimdir. Ayrıca şampiyonaya ev sahipliği yapmanın turizm, ülkelerin tanıtımı, yeni dostlukların kurulması, pekiştirilmesi açısından olumlu etkileri vardır. Devamında A Milli Futbol Takımımızın, çok uzun bir zaman yaşadığı hayal kırıklığının giderilmesi bakımından Ülkemizin doğrudan turnuvaya katılması bile “ev sahipliği” için çok önemlidir. Ayrıca önümüzdeki 9 yıllık zaman diliminde iyi bir planlama ile özellikle son zamanlarda bazı stadyumlarda yaşanan zemin bozukluğu ve benzer problemlerin önüne geçmiş olunacaktır. Zira turnuva öncesinde tüm gözler ev sahibi ülkenin üzerinde olacaktır. Turnuva öncesinde doğal olarak karşılaşmaların yapılacağı bütün stadyumlar devamlı izlenecek ve takip edilecektir. Hatırlanacağı üzere bazı güzide futbol takımlarımız futbol karşılaşmalarını zemin bozukluğu yüzünden başka sahalarda oynamak zorunda kalmışlardı. Ve de çok yakın bir zamanda Eylül 2023 de, Ülkemizin en büyük stadyumu olan İstanbul Atatürk Stadyumunda Trendyol Süper Lig’de 3. haftanın erteleme maçında İstanbulspor ve Galatasaray karşılaşmasının oynandığı Atatürk Olimpiyat Stadı’nın zeminindeki sararan çimlerin makyajlanması için kullanılan yeşil boya, futbolcuların üstüne, formalarına bulaşmıştı. Saha zemininde yanan çimlerin makyajlanması için gıda boyası kullanıldığı belirtilirken, maçta beyaz forma giyen Galatasaraylı bazı futbolcuların üstlerinde büyük yeşil lekelerin oluştuğu görüldü. Karşılaşmada bazı futbolcuların da elleri, yüzleri ve saçları yeşile boyanmıştı. Bu husus kolay kolay affedilecek bir durum değildir.
Gönül isterdi ki, Ülkemizde ilk futbolun oynandığı ilk’ler şehri İzmir’in 51.337 seyirci kapasiteli İzmir Atatürk Stadyum’unun da listede olsun ama olamadı. Atatürk Stadı istenilen seyirci kapasitesini karşılıyor ama Valiliğin İzmir’de yaşanan son deprem nedeniyle seyirci sınırlaması var. 1971 Akdeniz Oyunları için yapılmış stadyum ömrünü doldurmuş bir stat olarak kabul ediliyor.
Dünyadaki en büyük üçüncü spor organizasyonu olan Avrupa Şampiyonasının, “Cumhuriyetimizin ve TFF’nin kuruluşunun 100’üncü kuruluş yıl dönümünde” Ülkemizde yapılmasını sağlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.