rcengiz1965@gmail.com01.06.1965 Diyarbakır doğumlu. Lisans, Yüksek lisans ve Doktora eğitimini: Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor A.B.D.’da tamamladı.Ulusal ve uluslararası bilimsel Kongre ve Sempozyumlarda 84 bildirisi bulunmaktadır.Ulusal ve uluslararası spor bilimleri dergilerinde 45 yayınlanmış makalesi yer almıştır.“O Küçe Senin Bu Küçe Benim”, “Kulübümüz Köklü, Camiamız Büyük Allah Kerim”, “Köşeli Yazılar”, “Top Patladı Şimdi Onarma Zamanı”, “İletişim”, “Sporda İletişim”, “Futbolda Yıldırma” ve “Her Sorun Futbola Gol Oluyor” kitaplarını yazdı.TBMM ve bazı bakanlıklarda çeşitli komisyonlarda görev aldı.Birçok ödül sahibi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan yazar evli ve iki çocuk babası.
Kulüp yönetiminde başarısı için başkanın rol model liderliği, yöneticilerin ekonomik baskıya karşı azim ve kararlılığı, antrenörlerin araştırma ruhu ve analitik zekâsı, futbolcuların azim ve dirençli mücadele gücü gerekir.
*
Sadece sonucu ödüllendiriyoruz, oysaki performansı da ödüllendirmemiz gerekir.
*
Futbolcunun saha içi davranışları bozuksa takım üzerinde yarattığı olumsuz etki sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle futbolcuların transfer gerekçesine gol atma, gol pası verme veya gol kurtarmanın yanına kulübe değer katma beklentisini eklemek gerekir.
Sürekli yedek beklemek, futbolcunun gelişmediğini gösterir. Bu durumda, futbolcunun özeleştiri yapması, değişmesi ve gelişmesi gerekir.
Kariyerli, lider ve rol model futbolcuyu gelecek için öykülenmeye değer bir model olduğunu düşünmek gerekir.
*
Teknik direktörlerin, rakip takımın ‘ne’ yaptığına bakarak strateji belirlemesi büyük bir risktir. Oyunu çok yönlü düşünen ve oynayan takımlara karşı strateji geliştirirken mutlaka oyuncuların özellikle geçiş oyunlarında ‘neler’ yapabileceklerini hesaplamak gerekir.
*
Oyun kurallarının doğru ile yanlışı birbirinden ayırdığını görmemiz gerekir.
Hakemlerde aradığımız hakkaniyeti kendimizde görmemiz, ‘ben iyi bir hakem’ miyim? Sorusunun cevabını vermemiz gerekir.
Maçlara doğru hakem atamasından önce doğru kişilerin aday hakem seçilmesi, klasman sürecinde adil olunması, liyakat sahibi aday hakemlere üst klasman olma şansı (verilmesi değil) yaratılması gerekir.
*
Futbol taraftarlığı tıpkı bir evlilik gibidir her zaman aşkla yürütülmez bazen ‘vefa’ gerektirir. Bu nedenle hata yapan oyuncuyu yerin dibine batırmak yerine geçmişteki iyi performanslarına ‘vefa’ göstermek gerekir.
Taraftarların oyuna değil topun ağlara değmesine odaklanmasından vazgeçmesi gerekir.
*
Futbol yorumcularının ekranlarda, teknik direktörün rol ve sorumluluklarını üstlenip oyunu şekillendirmeye çalışmasından vazgeçmesi gerekir.
Görevi müsabaka anlatmak olan spikerlerin taktik vermesinden veya oyuncu değişikliği önermesinden vazgeçmesi gerekir.
*
Nazım Hikmet’in dediği gibi: “Hayat şakaya gelmez, büyük bir ciddiyetle yaşamak” gerekir.
Her insan davranışının arkasında bir istek, önünde bir amaç vardır. Amaçlara varmak için insanın isteklerinin doyurulması gerekir.
01.06.1965 Diyarbakır doğumlu. Lisans, Yüksek lisans ve Doktora eğitimini: Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor A.B.D.’da tamamladı.
Ulusal ve uluslararası bilimsel Kongre ve Sempozyumlarda 84 bildirisi bulunmaktadır.
Ulusal ve uluslararası spor bilimleri dergilerinde 45 yayınlanmış makalesi yer almıştır.
“O Küçe Senin Bu Küçe Benim”, “Kulübümüz Köklü, Camiamız Büyük Allah Kerim”, “Köşeli Yazılar”, “Top Patladı Şimdi Onarma Zamanı”, “İletişim”, “Sporda İletişim”, “Futbolda Yıldırma” ve “Her Sorun Futbola Gol Oluyor” kitaplarını yazdı.
TBMM ve bazı bakanlıklarda çeşitli komisyonlarda görev aldı.
Birçok ödül sahibi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan yazar evli ve iki çocuk babası.